onsdag 26. oktober 2011

Hvorfor brøt kommunismen sammen?

Det er flere viktige årsaker til at kommunismen brøt sammen og Underveis Historie 10 trekker fram disse:

·         Sovjetunionen klarte ikke å holde følge med USA når det gjaldt å utvikle nye våpen.

·         Folk i Sovjetunionen fikk det stadig dårligere.

·         Den polske paven betydde mye for å bryte ned kommunismen i Europa.

·         Mikhail Gorbatsjov gjorde det klart at Sovjetunionen ikke lenger ville tvinge de øst-europeiske landene til å beholde kommunismen.
I denne teksten har jeg valgt å finne mer informasjon om at menneskene i Sovjetunionen fikk det stadig dårligere. Det var store problemer i Sovjetunionen, først og fremst med økonomien. I og med at staten eide alle fabrikkene ble det ikke noen konkurranse dem i mellom. Dette førte til at kvaliteten på varene ikke ble god nok og dermed fikk ikke Sovjetunionen solgt varene sine i utlandet. I tillegg ble det produsert for lite av det folk virkelig trengte fordi Sovjetunionen hadde en planøkonomi. Det vil si at det på forhånd var bestemt hvor mye det skulle produseres av en vare. Videre var det en utrolig stor miljøkatastrofe i 1986. Et atomkraftverk eksploderte og omkring 130 000 mennesker ble evakuert, men enda verre var at 800 000 mennesker ble sendt til Tsjernobyl for å rydde opp, uten at de visste om de farlige bivirkningene de ble utsatt for.

På 80-tallet ble det gjennomført flere endringer for å forbedre økonomien, spesielt etter at Mikhail Gorbatsjov ble den nye lederen for det kommunistiske partiet. Disse forandringene ble ikke suksessfulle og forholdene ble verre, ikke bedre. De økonomiske forandringene som lignet mer på den kapitalistiske tankegangen fungerte altså ikke i Sovjetunionen.

For å konkludere var de forferdelige forholdene menneskene måtte leve under en av hovedårsakene til at kommunismen brøt sammen i Øst-Europa.
Kilder:
Underveis Historie 10
Jens P(96)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar