onsdag 21. september 2011

Den kalde krigen

Hei!I samfunnsfagtimen har vi fått en oppgave om den kalde krigen. Det er derfor denne teksten handler om nettopp dette emnet.

Etter andre verdenskrig var nazismen beseiret og USA, Frankrike og Storbritannia trengte ikke lenger samarbeide med Sovjetunionen. De to partene hadde ikke hatt noe godt forhold før krigen og det var ikke bedre etter. De tre landene fra vest fryktet at kommunismen skulle spre seg, mens Sovjetunionen var i mot kapitalismen. Dermed var det to sterke og mektige parter mot hverandre.

Etter at Tyskland var delt i to ble øst kommunisisk og vest kapitalistisk. Det var hele tiden en fare for at det skulle bli en tredje verdenskrig, men frykten for at motstanderen for sterk var stor. Dermed var aldri de to partene direkte i krig med hverandre, men de støttet ofte forskjellige land i mindre konflikter. Det nærmeste verden kom en tredje verdenskrig var Cuba-Krisen, men John F. Kennedy løste konflikten meget bra og  kom til en enighet med Sovjetunionens leder, Nikita Khrusjtsjov.

NATO, som var en en viktig del av den kalde krigen ble stiftet i 1949. 14 land var med fra starten, 12 land fra Vest-Europa og USA og Canada. De var enige med hverandre om å hjelpe hverandre i kriger. Warszawapakten var en lignende avtale, bare i Øst-Europa der Sovjetunionen var lederen.

I starten på den kalde krigen hadde USA en stor fordel, fordi de hadde funnet opp atombomben. Men i 1949 fant også Sovjetunionen opp dette ekstremt farlige våpenet. Slik fortsatte det hele den kalde krigen. Det var alltid en kamp om å ha de beste våpnene og både USA og Sovjetunionen brukte massevis av penger på å ha de beste våpnene.

I 1953 døde Josef Stalin. Han ble erstattet av Nikita Khrusjtsjov. Khrusjtsjov gjore forholdene lettere i Sovjetunionen, men det var under hans ledelse det var nærmest en tredje verdenskrig, f.eks. Cuba-Krisen. I 1985 ble Mikhail Gorbatsjov den nye lederen i Sovjetunionen og han gjennomførte store endringer. Han og USAs president Ronald Reagan avsluttet den kalde krigen og i 1990 ble Tyskland igjen et land. En viktig grunn til at den kalde krigen var over var at kommunismen brøt sammen over hele Øst-Europa.

Norge hadde aldri en direkte innblanding i den kalde krigen, men hadde det blitt en krig mellom USA og Sovjetunionen ville Norge støttet USA fordi Norge er medlem av NATO.

Jens P(96)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar